L'esbart abans, ara i sempre

A finals de 1990 i desprès del seu pas per l'Agrupació Folklòrica Igualadina, un grup de dansaires es reuneix en el garatge d'un d'ells per continuar fent el que sempre els hi havia agradat: ballar.

Mig en broma, mig seriosament, surt la idea de formar un esbart, idea que va anar agafant cos fins al punt que es manté una reunió amb el Sr. Vich, alcalde de Vilanova del Camí i la idea sembla encaixar perfectament en la política d'associacions del municipi.

Així doncs, el dia 6 de maig del 1991 neix oficialment l'Esbart Dansaire Vilanova del Camí amb la signatura de l'acta de constitució d'aquesta entitat.

Com a totes les entitats, els inicis són plens de dificultats i problemes, però amb tot l'esforç i l'il·lusió de la gent que forma l'esbart, es realitza la primera actuació com Esbart Dansaire Vilanova del Camí el dia 21 d'Abril de 1991 a Sta. Margarida de Montbui, amb vestuari cedit per l'esbart de Jorba i l'esbart de Carme, als quals, des d'aquí, volem donar les gràcies per la seva desinteressada i inestimable col·laboració.

S'arriba al 11 de Setembre de 1991, on l'esbart efectua el seu primer festival de danses catalanes amb un èxit més que satisfactori, tant per la gent de Vilanova del Camí com pels propis balladors, i per això mateix, es decideix per tota la gent de l'esbart que el dia 11 de Setembre sigui el dia triat per fer el festival anual de danses catalanes i la gent de Vilanova del Camí pugui veure el treball assolit per l'esbart.

Als pocs anys i com a conseqüència del treball i del bon funcionament de l'esbart, es formen els grups infantil i juvenil. Amb aquest esdeveniment l'esbart s'assegura una cosa: el futur.

Així mateix, el cos de dansa va creixent per la incorporació de nous balladors, podent realitzar el 11 de Setembre de 1994, una de les aspiracions que tenia l'esbart com era l'estrena de les "GITANES DE RUBÍ". A partir d'aquesta data i amb l'esforç que això suposa, l'esbart realitza cada any l'estrena de noves danses, la gran majoria del coreògraf ALBERT SANS.

A l'any 2000 i amb motiu del 10è aniversari de l'esbart, es realitzen diferents actes culturals com l'exposició fotogràfica de l'historia de l'esbart, l'actuació d'un grup polonès de dansa, un festival de dansa amb les actuacions conjuntes de l'ESBART MARAGALL de Barcelona i l'ESBART DANSAIRE VILANOVA DEL CAMÍ, així com el tradicional festival del dia 11 de Setembre, amb una primera part on inclou una recopilació de danses fetes fens aleshores, una segona part amb les noves estrenes i una tercera part amb les GITANES DE RUBÍ.

Any 2004. Una nova empenta de la mà d'Eugeni Estrada com a director del cos de dansa. L'Esbart Dansaire Vilanova del Camí no és una excepció en escollir la dansa escènica al llarg dels anys de la seva existència, però aquest any, és molt especial ja que s'ha fet una proposta molt agosarada, incorporant a l'espectacle ESDANCAMÍ, sis de les coreografies més innovadores del repertori actual de Dansa Catalana.

Any 2006-2009. Una empenta més. L'Esbart Dansaire Vilanova del Camí rep l'inestimable col·laboració de la mestre ROSER RUBÍ. Gracies a aquesta col·laboració l'esbart ofereix a la revetlla de Sant Joan, NIT DE FOC. Així mateix, de la seva mà, l'Esbart ofereix a finals del 2008 el seu últim espectacle: TONS, SONS I PARAULES (Elements), amb una acollida espectacular i amb molt bones crítiques per el públic en general.

Arribem al final del recorregut, any 2009.

Avui podem dir que allò que somiàrem fa 15 anys enrera, ja no és un somni, sinó una realitat, que de les dotze persones, ja passen de les setanta que col·laboren amb l'esbart, uns i unes ballant, altres organitzant, altres cosint, etc. i sempre desinteressadament.

És per tot això i a pesar dels problemes que puguin sorgir, que ara i després del temps, volem continuar mirant al futur, sense deixar de recordar el passat, perquè sabem que en un temps no molt llunyà hi haurà alguns que continuaran la nostra tasca amb la finalitat de que perduri el que realment és important: l'ESBART DANSAIRE VILANOVA DEL CAMÍ.